For å forberede framtiden må vi forstå fortiden

På tide med et arkitekturopprør?

Et opprør mot dagens «byggekunst» har fått stor plass i media. Synsinger og argumenter virvles opp i avisspalter, på Facebook og i radio/TV. Tilslutningen til opprøret tyder på at det når bredt ut. De som vil opplyses om fenomenet henvises til avisdebatt og nettsteder. Jon Guttu har imidlertid skrevet en interessant artikkel om temaet i medlemsbladet til Fortidsminneforeningen for Oslo og Akershus, «Fremtid for fortiden».

Der ser han nærmere på tilsvarende opprør gjennom 1900-tallet og hvilke erfaringer vi kan gjøre oss.

Artikkelen finner du i lenken nedenfor:

FFF2-21 arkitekturopprøret

1 kommentar

 1. Kjell Spigseth

  ARKITEKTUROPPRØR OG OPPRØR MOT BILISMEN I BY
  En fin og verdifull oppsummering av arkitekturdebatten i Norge av Jon Guttu som anbefales!
  I tillegg, og med like avgjørende betydning for fysiske omgivelser i byene, kan vi nevne opprøret i flere storbyer mot den dominerende biltrafikken og bilismens ødeleggelse av flere bymiljøer. Vegbygging og biltrafikken virket svært negativt på eldre og fine boligområder. Det er nok å nevne Grunerløkka og Gamlebyen i Oslo og Bakklandet i Trondheim.
  For Bakklandet var kampen FOR den gamle trehusbebyggelsen og MOT ny motorveg gjennom hele den langstrakte bydelen langs Nidelva EN OG SAMME SAK!
  Kampen i Trondheim mot bilens dominerende plass i byen startet med Bymiljø 70-aksjonen og vant fram på slutten av 1980-tallet med Bevar Bakklandet-aksjonen. Det er en viktig oppgave for byhistorikere å beskrive dette avgjørende stridstemaet i vår byutvikling. Bilens plass i byen var også et sentralt tema under Bymiljøprogrammet på 1990-tallet, der sentrale og lokale bypolitikere deltok sterkt. Og der bilismen i byene ble slått noe tilbake.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *