Siden 2016 har leieprisene innen lager- og logistikkbygg økt med 60 prosent, melder DNB Næringsmegling. De mest populære byggene er lokalisert nær Europaveiene og Oslo sentrum. Befolkningsveksten i Oslo presser næringsbyggene lenger vekk fra sentrum. Boligmangelen krever også at næringsbyggene må flytte på landet.
Denne utviklingen har ført til at gamle bygg med sentral beliggenhet har fått endret bruk, og lager- og logistikkindustrien har flyttet ut av sentrum til mer funksjonelle bygg utenfor Oslo. En bonus for næringen er at leieprisene er lavere utenfor Oslo. Nyere bygg er også mer energieffektive og gir lavere driftskostnader.
Utenfor Oslo kan næringslivet velge og vrake blant mange næringseiendommer. Berger har store lageranlegg med ledig kapasitet. Det samme gjelder Oslo Airport City, Gardermoen. I Lørenskog er det også flere anlegg
En utfordring for denne utviklingen er at de store godsvolumene må da fremføres på veinettet. Jernbanenettet er ikke tilpasset denne trenden. Det betyr altså mer veitrafikk. Det er følgelig en ønsket politikk å sende mer gods ut på veinettet. For næringslivet er dette en naturlig konsekvens av den praktiske politikken, mens for klimaet er det neppe like lurt.
Hvorfor har leieprisene innen lager- og logistikk bygg økt med 60 prosent siden 2016 ?
For noen år siden var det en bolig utstilling hvor det ble vist at bygge kostnadene økt i takt med konsumprisindeksen, mens prisøkningen på bolig var om lag det dobbelt. Det var blitt fritt fram med høye avanser. Regner med at den samme friheten gelder i stadig høyere grad for de som ønsker høy fortjeneste på lager- og logistikkbygg.
Etterlyser tall og forslag til tiltak.