På lørdag 3. september hadde Groruddalen Miljøforum invitert alle stortingsrepresentanter og bystyremedlemmer fra Groruddalen, sammen med bydelsutvalgsmedlemmene i alle Groruddalens fire bydeler, til samtale i Startblokka på Linderud. Dette markerte starten på Groruddalens Politiske Samarbeidsforum (GPS). Hensikten er å mobilisere tverrpolitisk for å fremme dalens saker i kommunen, Stortinget og Regjeringen frem mot valget neste år (og videre). Politikerne diskuterte hvilke saker de kunne få bred politiske enighet om, og hvordan de skulle gå videre for å påvirke de besluttende myndigheter og organer.
Bullbys Gustav Nielsen holdt en innledning på møtet og fikk positive tilbakemeldinger på en rekke av innspillene han kom med. Innlegget hans finner du her
Bullby vil samarbeide med Groruddalens Miljøforum utover høsten og planlegger en befaring i Groruddalen og et eget medlemsmøte om Groruddalen i løpet av høsten. (Datoene kommer seinere).
Trond K. Botnen i Groruddalen Miljøforum presenterte grunnlaget for møtet og den kommende satsingen på Groruddalen i et innlegg i nettavisen Groruddalen den 1. september,
Meget bra fra Gustav Nielsen om opprusting av Groruddalen, meget bedre enn REGIONAL PLAN FOR AREAL OG TRANSPORT I OSLO OG AKERSHUS, som ble vedtatt i Oslo kommune og Akershus fylkeskommune i desember 2015. Dens hovedgrep var å avlaste Oslo med konsentrert bebyggelse rundt jernbanestasjonene Ås, Ski, Lillestrøm, Jessheim, Sandvika og Asker. Problemet er at det fra de stedene til der folk jobber i Oslo, for de fleste ikke er aktuelt å gå eller sykle og at toget ikke «går fra dør til dør». Derfor har Regionplan for areal og transport i Oslo og Akershus bidratt til mer bilbruk enn nødvendig både i Oslo og Akershus. Det motsatte oppnår en ved utvendig oppgradering av Groruddalen.
Erfaringene fra byforbedring i de tre største byene( fra 1979 til 1983 , ledet av Kjell Spigseth og med meg fra Samf.dep.) tilsier at en ruster opp det utvendige til å bli trivelig, slik som Gustav foreslår for Groruddalen. Da heves standarden for områder med dårlig bokvalitet til attraktive boområder. Det er med på å skape større likhet i levekår og dermed et bedre samfunn for alle.