For å forberede framtiden må vi forstå fortiden

«Asker-modellen» for sentrumsplanlegging

Mandag 26. august var ca. 20 medlemmer av Bullby på befaring i Asker og Heggedal. Her fikk vi en omvisning av det entusiastiske radarparet kommuneplansjef Tor Arne Midtbø og eiendomsutvikler Espen Tandberg.

Samarbeidet mellom Midtbø og Tandberg har vært så godt og tett over tid at det flere ganger har vært stilt spørsmålstegn ved det – uten at det, så langt vi vet, noen gang har vært konstatert

Tor Arne Midtbø har jobbet 30 år med planlegging i Asker og er nå kommunalplansjef. Asker og bærums budstikke kåret ham allerede for 9 år siden til kommunen 6. mektigste person. Midtbø selv foretrekker betegnelsen innflytelse, og forteller her om kommunens geologi som preger fonteneanlegget på Bakerløkka

noen kritikkverdige forhold. De har hele tiden vært åpne om samarbeidet og hatt faglige begrunnelser for det som er gjort. Bullbys deltakere lot seg i alle fall begeistre over resultatene. Asker sentrum fikk Bymiljøprisen i 2007.

Espen Tandberg utenfor den overraskende store og velassorterte konfeksjonsforretningen «Mathea» i Heggedal. Butikkens innehaver kunne fortelle artikkelforfatteren at jungeltelegrafen etter hvert hadde skaffet dem en kundekrets som strakte seg fra Drammen til Oslo øst.

Asker sentrum har vært utviklet etter en langsiktig plan med akser som skaper kontakt med omgivelsene, strenge krav til estetikk og byggehøyder og en etablering av handels- og servicetilbud etter «kjøpesenter-modellen» – det vil si at tilbudene skal bygge opp om hverandre, ikke konkurrere hverandre ut.

Jernbanen ligger på gatenivå og man går rett fra toget og ut i Asker sentrum og bussterminalen. I det hele tatt virket det som om Midtbø (og Tandberg) hadde tanker bak det meste som har skjedd i Asker sentrum – og Heggedal.

Dette oppslaget er først og fremst en henvisning til Solveig Aaens utmerkede rapport fra befaringen i Asker og Heggedal som dere finner via  lenken til venstre.

 

 

1 kommentar

  1. Trygve Roll-Hansen

    Ta toget til Ås stasjon og opplev det motsatte av Asker sentrum. På Ås stasjon er det ikke mulig å få øye på Ås sentrum fordi det er bygget en lang sammenhengende boligblokk parallelt med jernbanen. Buss stoppestedet (bak en skole) kan en heller ikke se fra stasjonen. Bussen går fra Bølertoppen i Oppegård til henholdsvis Seierstad skole og Frogn videregående, begge 1-2 km ovenfor Drøbak tettbebyggelse Ingen kollektiv forbindelse mellom de to store konsentrasjonene i Ås kommunene, Ås sentrum og Nordby/Vinterbro. Ingen buss til Oslo slik som for Asker som har tog til Oslo mange ganger så ofte som Ås hvor toget bare stopper l Ski og Oslo. Det er i hovedsak boligutbyggere som bestemmer i Ås, det gir konsentrert bebyggelse med lite sol. I Ås ser en fortsatt en utvikling mot skyggenes daler. Universitet og Ås kommune satser på å trekke til seg enda mer næringsliv og beboere, det har ført til at bl.a. skobutikker, glasmester, elektrisk og butikker presses ut av Ås sentrum, bl.a. på grunn av økende mangel på parkering og busstopp i nærheten av butikkene, foruten kø, kork og kaos på den eneste veien en kan komme til sentrum på. To sentrumsskoler er nylig bygget dobbelt så store som behovet det har bidratt til reduksjon i midler til drift av helse og sosialsektoren. Kom til Ås og opplev det motsatte av Asker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *