I 2024 var det 400 år siden Christian IV anla Christiania. Det inspirerte flere av BullBys medlemmer til å skrive om Oslos bolig-, transport- og byplanutvikling. Arbeidet vil føre til fire bokverk. Nå er de to første kommet og i salg!

Her er forsidene til de to bøkene som nå legges ut for salg. Boligplanlegging og politikk fra 1850 er nå til sags i Tronsmo bokhandel i Universitetsgata. De lange linjene legges tilvarende ut litt senere. (Klikk på bildet for større format)

De som er kommet er «De lange linjene. Hovedtrekkene i byens utvikling fra 1624 til våre dager», skrevet av Terje Kleven og «Boligplanlegging og politikk fra 1850», skrevet av Jon Guttu og Johan-Ditlef Martens. Seinere kommer «Samferdsel former Oslo, fra 1800-tallet til i dag» (fire bøker), som skrives av Gustav Nielsen og «Byområder i forvandling. Transformasjoner 1880-2024» som skrives av flere og redigeres av  Njål Arge og Tallak Moland.

De lange linjene handler om hva som skjedde etter bybrannen i 1624. Hvorfor ser Oslo ut som den gjør og hvordan ble den slik? Hva er de lange linjene – de små og store stegene – i byens utvikling fra en beskjeden provinsby i danskerikets utkant til det nye Norges hovedstad og landets viktigste by? Hvordan og hvorfor står vi i dag overfor en by i svimlede endring og transformasjon?

Terje Kleven tar leseren gjennom de lange linjene i fortellingen om hvordan Oslo er blitt som den er gjennom de fire hundreårene fra befestet by til dagens Fjordby. Ledetråden er hvordan byen «ser ut», hvordan byens fysiske struktur og arealbruk har endret seg, hvordan boliger, næringsliv, veier, gater og annen infrastruktur har tatt form.

Boka er et bidrag til Oslos byplanhistorie, om hvordan byen er blitt til som resultat av historiens gang, av tidsånd, konjunkturer og politikk, av planer og mangel på planer, av hendelser og tilfeldigheter. Den forteller om mennesker og institusjoner med politisk og økonomisk makt, innflytelse og kunnskap som har hatt avgjørende betydning for at byen ser ut som den gjør.

Boligplanlegging og politikk fra 1850 viser Oslos varierte boligmasse, alt fra gamle bygårder sentralt byen, til kommunale prosjekter som Torshov og Ullevål hageby, drabantbyer som Lambertseter og Tveita og perifere villastrøk.

Politikken har endret seg opp gjennom årene fra et sterkt offentlig engasjement, spesielt i 1920-årene til et mer åpent og fritt marked i dag. Vi setter dagens boligdebatt inn i et historisk perspektiv med et kritisk blikk på de siste tiårenes utvikling. Det er blitt vanskeligere å få seg en bolig og de minste og billigste boligene er blitt mindre.

Boken forteller om de viktigste politiske og faglige kreftene som har formet byens boliger og presenterer typiske eksempler på det som ble resultatet. I 2024 er Hovinbyen det største byutviklingsområde og skal gi plass til 30 – 40 000 boliger og opptil 100 000 arbeidsplasser de kommende tiårene.

Vi følger en historisk utvikling, men noen temaer er beskrevet gjennom flere tidsperioder, som Villabebyggelsen og Byfornyelsen. Boken tar også for seg viktige plandokumenter, alt fra Harald Hals Generalplanen Fra Christiania til Stor-Oslo av 1929 til dagens kommuneplan og Småhusplan.

Bøkene retter seg både mot folk som jobber profesjonelt med boligbygging og boligplanlegging samt alle som er opptatt av boligspørsmålet. Boligplanlegging og politikk fra 1850 er nå til sags i Tronsmo bokhandel i Universitetsgata. De lange linjene er tilgjengelig fra Svein Sandnes Bokforlag (bestilling: bokstabburet@gmail.com eller via nettsiden www.bokstabburet.no)

Mer om bakgrunnen for bokprosjektet kan du lese her