For å forberede framtiden må vi forstå fortiden

Billigere boliger, ikke noe problem

Bullby-medlemmene Johan-Ditlef Martens og Ketil Moe hadde et kort og greit innlegg om boligpriser i Klassekampen mandag 24. august. Ingen grunn til å gjøre dette mer komplisert enn det er: Det er tomtepriser  og fortjeneste som skaper de høye boligprisene  i det sentrale østlandsområdet. (Klikk på bildet, så kommer artikkelen opp i eget skjermbilde og kan forstørres til lesbart format).

 

3 kommentarer

  1. Svein Erik Duus

    Synes dette er en svakt underbygget påstand. Hva er det så som er prisdrivende på tomteprisene? Står vi atter igjen med tilbud og etterspørsel? Tomter er et knapt gode, som øker i pris når etterspørselen stiger? Hva er det som ligger bak og gjør at tomtekjøpene kan betale disse prisene? Har de vunnet i Lotto? Nei. Svaret ligger nok et annet sted. Kjenner dere noen utbyggere som ikke på en eller annen måte sitter på fanget til en forretningsbank? Som gnir seg i hendene hver gang de kan plassere ytterlige penger i finansiering av boliglån. Og som dermed løfter utbyggerne fram med stadig nye og dyrere prosjekter slik at de kan pøse stadig mer penger inn i dette markedet? Prisene galloperer så raskt at selv de med gode inntekter må sikre seg finans fra bank. Fenomenet heter: hvorfor du alldri har råd til en bolig. Dette fenomenet må studeres av arkitekter og planleggere og ikke bare folk som steller med finans-reguleringer.

  2. Øyvind Rørslett

    Veldig bra! Rart at ikke AP eller andre partier på venstresiden tar tak i en slik løsning (burde vel være gangbar løsning selv for sosialliberale partier)? Det vil koste noe i subsidier, men her spares bostøtte og sosialutgifter. Og «hvermansen» kan gis en sjanse til å komme inn på boligmarkedet.

  3. Johan-Ditlef Martens

    Svein Erik Duus sier at vår argumentasjon er svak. For å sette det litt på spissen. Vi argumenterer ikke, Vi bare viser at boliger selges til det dobbelte av hva de koster, og det har vi dekning for. Vi peker da på at årsaken må ligge i tomt og fortjeneste. Hvordan dette fordeler seg og hvem som tar ut fortjenesten hvor og hvordan vet vi ikke. Det kan være grunnlag for en egen forskning i seg selv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *