For å forberede framtiden må vi forstå fortiden

Truer gående

Teksten her ble publisert i Dagsavisen 3.3.21:

For alle som beveger seg til fots i Oslo fremstår kaoset med elsparkesykler som en sikkerhetstrussel.

Utleieselskaper sprer elsparkesykler på fortauer, veikryss, trikke- og bussholdeplasser uten hensyn til gående, barn, eldre, svaksynte og bevegelseshemmede.

Fri parkering, hensetting og utlevering til brukere ødelegger bymiljøet. Varetransport og veiarbeid hindres i sitt arbeid.

Foto: Einar Spurkeland

Samferdselsministeren har i svar til stortingsrepresentant Arne Nævra uttalt at elsparkesyklene skal være tillatt også i fremtiden og er mer opptatt av å «please» utleieselskapene enn å ta vare på folks helse. Eldre over 70 år i Oslo går ikke ut fordi de er redde for å bli påkjørt av elsparkesykler. Klimaetaten i Oslo sier det har blitt farligere å bevege seg til fots.

Elsparkesykler kan ikke erstatte buss- og biltransport. Kjøretøyet med en planke, motor og små hjul, uten sete (inntil 20 km/t), erstatter ikke en bil med tak, seter, fart, bagasjeplass, takboks, hengerfeste, etc. med plass til ski, barnevogn, akebrett, osv. på vinterføre og i regnvær.

Det tyske miljødirektoratet (UBA) sier elsparkesyklene er mer skadelig for miljøet enn vanlige sykler og erstatter kun gåturer, korte buss- og baneturer. Brukerne ville ha gått, syklet eller brukt kollektivtransport dersom de ikke hadde hatt tilgang til elsparkesykkel. En studie fra Nord-Carolina, viser at elsparkesyklene fører til mer klimagassutslipp pr passasjer km enn en dieselbuss med passasjerer.

I Norge er det ingen alders-, opplæringskrav eller krav om forsikring eller registrering. De benytter både veien, sykkelfelt og fortau og selges med hastighet over 60 km/t. Myndighetenes kontroll er fraværende.

Jeg etterlyser et fagdepartement som rydder opp. Vi har fått den første dommen mot en elsparkesyklist etter at en dame ble påkjørt og fikk store skader. Gående er byenes viktig trafikanter. Nå må det være de gåendes tur i bybildet.

3 kommentarer

 1. Kjell Spigseth

  Einar Spurkeland. Send ditt gode innlegg som et åpent brev til vår kjekke samferdselsminister. Det må være viktig for en KrF-er å tenke på de gamle, og ikke bare på de næringsdrivendes overskudd.

  • Einar

   Han har nok fått det med seg i Dagsavisen og via Gangfart.no. Men, jeg prøver også et direkte fremstøt.

 2. Lars Krogh

  Ruter hadde den 7 april en frokostkonferanse med over 200 deltakere der Ruter redegjorde for sin strategi når det gjelder mikromobilitet og fortalte fra forsøkene de har gjort med el.-sparkesykler i Bærum. Opptaket fra dette frokostmøtet ligger på

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *