Osloregionens-NTP-brief-februar-2024_V2 (1)BULLBY har en egen faggruppe for samordnet areal og transportpolitikk (ATP-gruppa). Følgende medlemmer er tilknyttet gruppa: Njål Arge, Trond Bjørgan, Trygve Roll Hansen, Jan Usterud Hansen, Randi Hjorthol, Thor K. Haatveit, Lars Krogh, Richard Muskaug, Gustav Nielsen, Petter Næss, Jan Tore Pedersen, Hans Silborn, Einar Spurkeland, Arvid Strand og Marco Zanussi.
Søkelys på Groruddalen
ATP gruppa samarbeider med Groruddalen Miljøforum for å få fram forslag til tiltak som kan bedre trafikk, miljø og boforhold i Groruddalen. Samarbeidet dokumenteres løpende på en egen nettside.
Følgende arrangementer har blant annet vært gjennomført:
- 3. september 22: Gustav Nielsen fra Bullby deltok med et innspill på et politisk møte Groruddalen Miljøforum arrangerte om utviklingsbehov på samferdselsområdet.
- 29. oktober 22 deltok ATP-gruppa på en befaring sammen med Groruddalen Miljøforum.
- 6. desember 22 har Bullby et medlemsmøte i samarbeid med miljøforumet på Steinhoggermuseet på Grorud.
- Gjennom 2023 har en del av arbeidet med Groruddalen vært å gi innspill til kommuneplanens arealdel, som er under revisjon, samt Nasjonal Transportplan (NTP)
- I 2024 har Bullby bidratt i møter med blant annet byråden for samferdsel i Oslo og i samrådsmøte om Oslopakke 3 og NTP.
2020-24: Fotgjengerne er byens viktigste trafikanter
Gruppa har de siste årene engasjert seg i fotgjengernes kår på de stadig mer trafikkerte fortau, blant annet gjennom å levere et faglig grunnlag til Statens Vegvesen om arbeidet med reglement for el.sparkesykler og en uttalelse til samme institusjon om regelverket som ble et resultat av arbeidet. Det er også gitt innspill til aksjonen «La oss ta fortauene tilbake».
Statens vegvesen arrangerte 10. juni 2024 et sektordialogmøte med «kampen om fortauene» som tema. Bullby fikk holde Åpningsforedraget for å peke på de lange linjer i kampen om fortauene.
2019 – 22: Staten bryter egne planleggingsråd
Storting og regjering har siden 1994 hatt nasjonale planretningslinjer for lokalisering av boliger og virksomheter. Disse føringene har som mål å redusere transportbehov og bilbruk samt bidra til å styrke sentrum i byene. Men Staten følger ikke sine egne
retningslinjer. Som eksempler kan nevnes sykehuset i Østfold og Vinmonopol ved motorvegen utenfor Moss. Dette temaet har vært berørt i flere innlegg på våre sider og resulterte i et innspill til Riksrevisjonen i november 2020.
Mer generell oversikt over ATP-gruppas tema
Foreløpig får du en oversikt over stoff om temaet Samordnet areal og transportpolitikk ved å klikke på lenkene nedenfor. Du kan også bruke søkefeltet i menyen til høyre for mer spesifikke søk.
Vi har dessuten samlet noen lenker innen temaet:
- SAMKULT er en organisasjon som også leter etter lange linjer i samferdselspolitikken
- Transportøkonomisk institutt
- Oppsummering fra tidligere TØI-seminar om bylogistikk kan du se her.
- Kollektivtransportkonferansen 2022
- Statens vegvesen
- Tiltakskatalog for transport og miljø ligger på Tøi’s sider, men er et samarbeid med Statens Vegvesen og Viken fylkeskommune.
- Internasjonalt om transport
- Nasjonal Transportplan
- Samferdselsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet har gitt et utredningsoppdrag til transportvirksomhetene som del av arbeidet med en ny Nasjonal transportplan. Utredningsoppdraget er det første av to hovedoppdrag. Deler av oppdraget har frist 1. oktober 2022, mens hovedleveransen har frist 22. januar 2023. Her finner du den første leveransen (1. oktober 2022).
- NTP 2025–2036: Utredningsoppdrag – svar fra transportvirksomhetene til leveranse med frist 1. oktober 2022 – regjeringen.no
- utredningsoppdrag-til-nasjonal-transportplan-20252036-med-vedlegg.pdf (regjeringen.no)
- Hovedpunkter fra Osloregionens-NTP-brief-februar-2024
Siste kommentarer